Veelkleurenparkiet

Kweekverslag van de Veelkleurenparkiet

 

De Veelkleurenparkiet (Psephotus varius)

door: Bart scheenaard

Verspreiding: Veelkleurenparkieten komen voor in een groot gedeelte van Australie, maar vooral in de droge en dorre gebieden.Zo kunnnen ze gevonden worden van zuid-west Qeeunsland tot in het midden van Nieuw-Zuid-Wales, en ook in het noordwesten van Victoria, het midden vanZuid-Australie tot in diep West-Australie.

Algemeen:

Het zijn over het algemeen zeer rustige vogels die een aangenaam geluid weten te produceren, maar als de broedtijd nadert dan wordt de dan rustelozer en kan de man de pop voor een lange tijd gaan achtervolgen. Deze vogels kunnen het beste apart gehouden worden want de man kan andere vogels die op hun lijken tot de dood toe achtervolgen. In de winter kan men deze vogels gerust buiten houden zonder verwarmd nachthok, die van mijn kwamen nooit in het nachthok.

De kweek met de veelkleurenparkiet.

Eind zomer 1996 kreeg ik 3 jonge veelkleuren in mijn bezit, waar van ik een jonge pop wist om te ruilen en zo had ik een onverwant koppel veelkleuren. Ze kwamen in een kooi van 1,8 bij 1,8 bij 1,8 m (gedeeltelijk overdekt). Half maart hing ik er 2 broedblokken (standaard maat voor de parkieten) Er werd gelijk gecontroleerd en na 2 weken was de keuze gemaakt en er werd al die tijd volop gebaltsd en gevoerd. Eind maart werd het eerste ei gelegd en er volgde er nog 9 en ze waren alle 10 bevrucht, maar door mijn onwetendheid had ik de eieren onder swiften gelegd, want ik dacht dat ze niet ging broeden, maar dat deed ze dus wel, helaas kwamen er maar 3 uit en kwam er maar 1 jong groot (man). Maar ze begonnen weer opnieuw en dit keer legde ze 5 eieren en weer allemaal bevrucht en na 21 dagen kwamen de eerste 3 uit en er volgde er nog 2, dit keer waren er 5 jonge poppen uitgevlogen. En zodoende had ik 6 jonge veelkleuren rondvliegen. Het voer dat ze kregen was een zeer uitgebreid patkieten zaad mengsel (standaard grasparkieten eivoer, pirella, saffloorpitten, boekweit, hennep, verder nog gesneden paardensla, eivoer, met gekiemd zaad en af en toe nog wat fruit.